Tinctura de propolis

Tinctura de propolis
Proprietati, indicatii si mod de administrare

 

Propolisul este folosit de mult în medicina populară. În ultimul timp institute ştiinţifice s-au ocupat cu studierea compoziţiei chimice şi cu determinarea influenţei sale medicale.

Cele mai multe şi evidente vindecări s-au înregistrat la bolile infecţioase, la enterite, faringite, gingivite, la durerile reumatice şi bolile canceroase. Se poate folosi cu succes la bolile ale stomacului, la bolile aparatului bucal şi a picioarelor la cheratoane.

Au fost cazuri când tinctura de propolis s-a dovedit utilă în vindecarea migrenei, la boala Parkinson, la dereglările în circulaţia sângelui, la nefrită, bolile dermatologice.

 

1 – Toate bolile interne infecţioase care duc la stări febrile se tratează cu 30 picături pe zi.
2 – La menopauza femeilor timp de un an de zile,zilnic câte 10 picături.
3 – Se recomandă la inflamarea prostatei, zilnic 30 picături.
4 – La hipertensiune zilnic 30 picături până la vindecare.
5 – La inflamarea rinichiului şi a ficatului,de două ori pe zi câte 40 picături într-un pahar de un dl apă caldă.Se repetă până la vindecare.
6 – La anghină, faringite, gripe sau evitarea unor complicaţii, zilnic de două ori câte 40 picături puse în 2 dl apă caldă şi zilnic de mai multe ori gargară.
7 – În cazul ulcerului de stomac sau enterite, 40 de picături de tinctură puse într-un dl de lapte cald, se bea pe stomacul gol.
8 – Bătăturile şi cheratitele se tratează în felul următor: dacă este posibil înainte de culcare, îmbibăm o bucată de vată în tinctură de propolis şi aşezăm pe locul dureros. Ziua putem folosi alifie de propolis cu săpun sau salicilate; cheratitele rămân încă dureroase zile întregi.
9 – La afecţiunile pielii, dacă suportăm spirtul, locurile bolnave sunt frcate cu tinctură. Afecţiunile dispar repede ( în cazul în care spirtul nu este suportat, propolisul trebuie).
10 – Într-un litru de apă caldă, adăugămn 30-40 picături de tinctură de propolis şi după bărbierit spălăm faţa.
11 – În cazul TBC pulmonar, folosim de 3 ori pe zi câte 30 picături şi săptămânal de două ori se fac inhalaţii, cu această ocazie punem un sfert de l de apă fierbinte, adăugăm 100 picături de tinctură .
12 – Dacă avem boală nicotică între degete, locurile bolnave sunt unse cu tinictură. * dacă avem dureri în stomac, se recomandă să bem un dl de apă cu 50 picături de tinctură. Durerile ne lasă repede, compoziţia este recomandată şi în cazul paraziţilor intestinali zilnic, de 2 ori pe stomacul gol.
13 – La durerile de măsele, punem o vată în tinctură de propolis, propolisul curat, pe gingia dureroasă, sau măseaua cariată, alină durerea, împiedică infecţia.
14 – Tinctura se poate folosi în cazul rănilor vechi, rana trebuie spălată cu extracţie de lipan, apoi ungem de mai multe ori cu tinctură. După o perioadă scurtă, endemele cu dureri dispar.
15 – Tinctura de propolis se foloseşte în cazul arsurilor de gradul 1, rana trebuie unsă de mai multe ori cu tinctură,în aceste cazuri nu se formează veziculele.
16 – Tinctura se poate folosi în cazurile când medicamentele făcute din plante-sau din materiale sintetice-nu dau rezultate. Nu se recomandă în cazul persoanelor alergice. Cei care sunt sensibili la propolis nu le folosesc.