Mierea de salcam: calmant al tusei, antiseptic, tratamentul asteniei, tratamentul nevrozelor. Mierea de albine contine enzime: invertaza, amilază, catalază, acizi organici: lactic, gluconic, saruri minerale :fier, potasiu, calciu, fosfor.
Stimuleaza pofta de mâncare si faciliteaza digestia, imbunătăţeşte activitatea inimii, ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange. Are proprietăţi antibacteriene. Conţinut energetic:3000 Kcal/kg.
Datorita naturaletii sale, mierea de albinecristalizeaza in timp. Aceasta nu îi afecteaza calitatile. Daca se prefera lichida, se va incalzi moderat (max 40 gr), pe baie de apa. Iata cum se poate verifica daca mierea este sau nu contrafacuta:
Luati cateva bete de chibrit si introduceti-le cu gamalia in miere. Lasati-le cateva minute in miere si apoi incercati sa le aprindeti. Daca se aprind atunci mierea este buna. Daca nu, mierea este contrafacuta. Atentie insa: exista producatori care chiar mentioneaza pe ambalaj faptul ca produsul respectiv este miere cu glucoza. Cititi cu atentie ambalajul si nu cumparati acest produs.
Orice tip de miere are proprietati specifice: mierea de levantica lecuieste tusea si durerile de git, mierea de tei usureaza starile febrile si durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic si remediu in pneumonii, astm bronsic, stari nervoase, tuberculoza; mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii, cea de salcim este un bun calmant si tonic, mierea de castan salbatic creste tensiunea arteriala, mierea de castan comestibil are actiune antimicrobiana, mai ales in bolile de stomac, intestinale si renale; mierea de izma este buna ca leac impotriva durerilor, antihemoragic, tonifiant, mierea de floarea-soarelui – utila in bronsite si boli de stomac.
Mierea de flori de cimp are o puternica actiune antimicrobiana, cea de livada (de pomi fructiferi) vindeca afectiunile renale, pulmonare si intestinale. Mierea de munte are calitati deosebite in bolile de cai respiratorii si in alergii, fiind o insumare de substante nutritive si curative. Mierea este un remediu eficient in diferite boli interne si ale pielii – un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide. Luind in mod regulat miere – cite o lingurita dimineata, cu o ora inaintea micului dejun; o lingurita la doua ore dupa masa de prinz si o lingurita dupa cina – se normalizeaza tensiunea arteriala si digestia, se reduce cantitatea de acid gastric. In cazul colitelor si gastritelor, mierea se asimileaza mai bine cu putina apa calda in care se dizolva.
Mierea in faguri este de o calitate deosebita, datorata absentei contactului cu mediul extern (praf, subst. chimice, depozitare conditii necorespunzatoare, etc). Capacelele de ceara contin propolis si substante volatile, cu efect benefic asupragatului, plamanilor si aparatului digestiv. Dupa mestecare, ceara se poate inghiti sau arunca.
Majoritatea mierii este lichida , ceea ce inseamna ca a fost tratata termic. Mierea naturala se cristalizeaza dupa un timp de la recoltare. De aceea nu va feriti de mierea cristalizata. Intrebati producatorul daca mierea a fost sau nu filtrata. Incercati sa obtineti o miere cat mai pura.