Faguri de miere

Faguri si extragerea mierii
Cum se extrag fagurii si mierea naturala

 

Fagurii de miere se recolteaza in momentul cand sunt suficieti de maturati, si cand se observa prezenta coroanei cu miere copacita in portiunea superioara.

Indepartarea albinelor de pe faguri se face prin scuturare in stupinele mici si prin intermediul unor substante (acid fenic) in stupinele de tip industrial.

Inainte de extragere, fagurii sunt grupati dupa culoare, penru a obtine diferite soiuri de miere in functie de culoare. Dupa sortare, fagurii se decopacesc cu cutite bine incalzite si se intoduc intr-un extractor.

Fagurii se transporta cu multa grija intr-o camera calda (35 grade C) si care favorizeaza extragerea mierii.

Camere simple de extractie trebuie sa fie izolate pentru a impiedica patrunderea albinelor inauntru si trebuie sa contina: extractor mecanic sau electric; cutite pentru descopacire (care se pot incalzii electric sau in apa fierbinte); un vas descapacitor cu sita pentru separarea capacelelor de miere, un vas pentru recoltarea mierii, vase pentru depozitare.

 

 

Turatia acestuia se mareste treptat pana se percepe fosnetul caracteristic proiectarii mierii pe peretii vasului. Fagurii se schimba pentru a se continua extractia si pe partea cealalta. Operatia se repeta de mai multe ori pana se extrage toata mierea. Conditionarea mierii cuprinde toate procedeele tehnice menite sa asigure purificarea, sortarea si combinarea diverselor tipuri de miere in conditiile pastraii optime a proprietatilor fizico chimice si biologice in perioada de conservare a ei. Initial are loc filtrarea impuritatilor mai mari, care se realizeaza odata cu extratia prin sita dispusa la locul de scurgere a mierii din extractor. Dupa aceia in maturator are loc o limpezire a mierii, corpurile straine se separa de miere datorita greutatii specifice diferite (cele grele se aseaza la fundul vasului, iar cele usoare se ridica la suprafata vasului. Adesea se intampla ca mierea sa se cristalizeze din cauza suprasaturarii mierii cu glucoza.

 

Cristalizarea este o proprietate fireasca si se mai intalneste si in fagurii de miere. Cristalizarea nu denatureaza calitatea mierii. Cristalizarea vine in urma evaporarii apei , dar mai ales se datoreaza insusirii glucozei de a forma cristale. Cristalizarea se poate preveni prin pasteurizare, tratarea cu ultrasunete, filtrare si ultrafiltrare. Daca este cristalizata se recomanda lichefierea ei in vase deschise la temperatura de 40 grade C.

Apoi se trec in camere cu aer cald de 60-70 grad C, unde se pastreaza tot in vase dschise. Pe masura ce mierea se lichefiaza se ambaleaza din nou, in vederea comercializarii. Regimul igenico sanitar de conservare a mierii se respecta cu strictete. Vasele trebuie sa fie sterile, iar temperatura in depozit nu trebuie sa depaseasca 14 grade C. Aerul din depozit trebuie sa fie uscat, cu posibilitati usoare de ventilatie.

 

Bineinteles, in Romania aveti mari sanse sa gasiti miere de proasta calitate, cu glucoza, zahar sau alti compusi chimici adaugati pentru a spori cantitatea in detrimentul calitatii. Majoritatea mierii este lichida, ceea ce inseamna ca a fost tratata termic. Mierea naturala se cristalizeaza dupa un timp de la recoltare. De aceea nu va feriti de mierea cristalizata. Intrebati producatorul daca mierea a fost sau nu filtrata. Incercati sa obtineti o miere cat mai pura.Iata cum se poate verifica daca mierea este sau nu contrafacuta: luati cateva bete de chibrit si introduceti-le cu gamalia in miere. Lasati-le cateva minute in miere si apoi incercati sa le aprindeti. Daca se aprind atunci mierea este buna. Daca nu, mierea este contrafacuta. Atentie insa: exista producatori care chiar mentioneaza pe ambalaj faptul ca produsul respectiv este miere cu glucoza. Cititi cu atentie ambalajul si nu cumparati acest produs.